14.02.2012
Aquest divendres dia 24 de febrer a les 19 h s'inaugurarà la instal•lació artística Anunciació obra de Jesús Galdon. Aquesta obra servirà per donar inici a la segona temporada d'aquest projectes de recerca, reflexió i participació a l'entorn de la història del segle XX a la nostra ciutat que anomenem Espai Memòries. La recuperació de la memòria històrica mitjançant processos de creació artística contemporània i de recerca històrica són els eixos de treball d'aquesta programació que aquest dia us presentarem i que ens ocuparà des d'ara fins al mes de novembre amb diverses programacions a la sala Espai Memòries del Museu.
Amb Anunciació fem el pròleg, l'obertura, que avança els temes de la reflexió plàstica que es concretaran en l'exposició de la temporada: Aparèixer/Desaparèixer (Lumen luxit in hoc habitaculo, 1345 -2012), un projecte artístic de Jesús Galdon, que ens acompanyarà al llarg dels propers mesos. L'ús del patrimoni cultural i la continuïtat del fet cultural a través de les persones i els temps amb totes les seves fluències i resistències, aparicions i ocultaments, felicitats i violències... és el que Jesús Galdon ens posa al davant amb la seva proposta. I el lloc concret és Manresa, ciutat, i el temps concret és l'estiu i la tardor de 1936 i l'hivern i la primavera de 1939. Primer l'anunciació: l'obra en pedra construïda treballada feta referent de cultura, destruïda, anorreada, apilada i refeta per fer-ne altra vegada referent d'alguna cosa, ara inevitablement distinta. I després Aparèixer/Desaparèixer: el tractament i la percepció de l'obra d'art tal i com en podem fer seguiment al fil de les vicissituds del retaule Major de l'església del Carme de Manresa des de la seva construcció dins el temple gòtic fins la seva recuperació fragmentària a les sales del museu.
Perquè aquest serà l'eix central de la recerca i les propostes de reflexió de la 2a. temporada de l'Espai Memòries: la destrucció del patrimoni artístic en el marc de la Guerra Civil a Manresa. I això sobre diverses línies i propostes de treball, de participació, d'activitats... D'una banda l'artística que ara us presentem: amb aquesta intervenció que agafa com a punt de partida el cas de l'església del Carme i en concret del procés que pateix el retaule de l'altar Major per construir una instal•lació artística que ens porta a la reflexió sobre la cultura i la memòria com a línies de continuïtat en el temps bo i posant de manifest els trencaments, destruccions i les recuperacions que es produeixen en aquestes línies i els diversos motius que les poden provocar.
D'una altra banda, i partir d'ara mateix, amb el treball de l'Associació Memòria i Història començarem la línia de recerques a l'entorn d'aquests fets mirant d'eixamplar i millorar allò que ja coneixem i buscant de fer propostes noves per tal que els resultats que assolim no siguin el mer recull de dades sinó que aquestes siguin elements per a la reflexió més global sobre el patrimoni artístic, les guerres, els entrebancs a la convivència entre les persones, les arrels i els desplegaments de la violència...
07.02.2013
29.06.2012