El Museu de Manresa presenta l’espai eMM2 - Espai Memòries. Magatzem Lapidari, amb la instal·lació artística "El què diuen les pedres callen els arbres", de Jesús Galdón.
L’espai es troba al magatzem del Museu de la plaça de la Reforma i preserva la col·lecció d'elements de pedra del Museu de Manresa provinents principalment de l'enderroc de les esglésies i convents gòtics i barrocs de la ciutat que es va fer l'any 1936 durant la Guerra Civil, en ple període revolucionari. Fragments d'escultures, claus de volta, sarcòfags, capitells, fusts i bases de columnes, etc., conformen aquest fons.
L'artista Jesús Galdón, a través de la instal·lació “El què diuen les pedres callen els arbres”, obre la col·lecció del lapidari del Museu de Manresa a una mirada transversal i contemporània que ens interpel·la a reflexionar entorn a la l'origen, continuïtat i destrucció del patrimoni local, i alhora, universal.
El lapidari forma part de l’eix Espai Memòries del Museu i esdevé punt de referència dels espais de la memòria històrica de la ciutat i espai d’implicació de la ciutadania en processos de reflexió sobre el nostre passat immediat, el present i el futur. Aquesta intervenció ha comptat amb el suport de Memorial Democràtic, Generalitat de Catalunya i Diputació de Barcelona.
Plaça de la Refomra s/n.
Portes obertes cada segon diumenge de mes.
Més informació museudemanresa.cat/activitats/1
#museuobert és un portal de difusió de col·leccions, amb l'objectiu d'apropar el ciutadà a les institucions culturals, oferint la possibilitat de descobrir les peces dels museus i compartir-les a les xarxes socials. Es pot consultar part del fons del museu i una sèrie de propostes temàtiques. Els continguts que es poden trobar estan contínuament en procés d'actualització i ampliació.
Accés a #MUSEUOBERT
Calaix és el dipòsit digital dissenyat per emmagatzemar, preservar i facilitar l’accés a materials digitals del Departament de Cultura. Es poden consultar exposicions en línia del Museu de Manresa.
Accés a CALAIX
CATICAT és un catàleg col·lectiu dels instruments musicals presents als museus i col·leccions de Catalunya. Ofereix un punt d’accés únic a més de 3400 instruments de 17 museus, una finestra oberta al patrimoni musical català. El Museu de Manresa s'ha unit al projecte amb un total de 19 instruments musicals del seu fons.
Podeu consultar el catàleg a: https://caticat.cat/
El Museu de Manresa i la Fundació Josep Mestres Cabanes s'uneixen a la commemoració del 175è aniversari del Gran Teatre del Liceu, en la que diversos equipaments culturals exposen peces de les seves col·leccions per reconstruir la història del Liceu des de múltiples vessants.
La mostra que tindrà lloc al Museu de Manresa, presenta tres obres de l'escenògraf del Liceu Josep Mestres Cabanes, un dels grans exponents de l'escola catalana d'escenografia.
MUSEU DE MANRESA
Via de Sant Ignasi, 40. Manresa
museu@ajmanresa.cat / Tel. 93 874 11 55
Horari: de dimarts a divendres de 10 a 14 h
La mostra fotogràfica, presentada en el marc dels actes de Manresa 2022, posa en valor el patrimoni ignasià i la riquesa arquitectònica de la ciutat.
La naturalesa participativa del projecte proposa un recorregut per 65 fotografies, juntament amb imatges antigues de diferents arxius fotogràfics, gràcies a la col·laboració de l’Arxiu Comarcal del Bages, l’Arxiu de Montserrat, l’Arxiu de La Santa Cova de Manresa, l’Arxiu de La Casa Reial Espanyola, i les col·leccions privades de les famílies Closes i Altimiras.
Els autors del projecte són: Lluis Casahuga, Jordi Preñanosa, Josep Galera, Robert Santamaria, Joan Antoni Closes i Pep Moyano.
Sala d’exposicions del claustre
Inauguració: dimarts 4 d’octubre a les 19.30 h