OBJECTIUS
Tot i que ens trobem en un moment en el quan sembla que em Museu Comarcal de Manresa (MCM) encara un futur ple de possivilitats, cal reconèixer que necessita un impuls social important per dur a terme els seus objectius.
Com que creiem que aquesta tasca no només és responsabilitat de la institució pública, us convidem a tots els interessats en el aptrimoni cultural a ajudar-nos a promoure iniciatives que donin a conèixer el nostre museu.
L’objectiu és formar un grup de persones de disciplines diverses que gaudeixi treballant per a la millora de la cultura, de les següents maneres:
- Potenciar i difondre el coneixement del MCM i del seu patrimoni.
- Afavorir la recerca sobre els seus fons.
- Fomentar la relació i la col·laboració amb altres museus i institucions.
- Promoure activitats culturals i artístiques.
ACTIVITATS
Descobertes: L’Associació per al Museu Comarcal de Manresa (AMCM) porta a terme el que anomenem Descobertes. Aquesta activitat consisteix en localitzar, netejar. estudiar i presentar al públic peces inèdites del fons del Museu, que poden ser d’interès per la història de la nostra ciutat.
Nadala: Cada any, dos artistes manresans o estretament lligats a la ciutat, creen una obra única, combinant text i creació artística, donant lloc així a una Nadala que s’ofereix de forma gratuita a tots els socis de l’AMCM i que tmabé es posa a la venta per tothom qui la vulgui. D’aquesta manera, cada soci posseirà una petita obra d’art, d’edició limitada, numerada i firmada pels autors.
Social Q: Els socis de l’AMCM també poden participar i rebre a casa de forma gratuita la revista del MCM. Es tarcta d’una publicació que ens posa al dia sobre les últimes tendències artístiques i culturals, axí com dels actes més importants del MCM.
S’ha convocat una reunió de l’Associació per al Museu Comarcal de Manresa (AMCM) per el dia 04 de maig d’enguany a les 19:30 al MCM. S’ha de parlar de temes importants i fora molt bo que hi assistissim el màxim de membres possible.
per a què us aneu fent una idea del que es parlarà a la reunió, aquí us passem l’ordre del dia:
ORDRE DEL DIA
1. Stuació actual de tresoreria: subvencions, ICOM, INOM,…
2. Canvis en la junta: tresorer, secretària i presidenta.
3. Revisió de les activitats i les comissions de l’Associació:
- Descobertes.
- Nadala.
- Q.
4. Possibles noves propostes d’activitats.
5. Recerca de nous membres.
Esperant la vostra assistència, ens acomiadem fins dimarts dia 4 de maig a les 19.30.
PODEU COMFIRMAR LA VOSTRA ASSISTÈNCIA EN AQUESTA PÀGINA
Sembla que per fi les nefociacions entre els Amics de la Seu i l’Ajuntament de Manresa s’encarrilen per arribar a bon port. El consistori manresà ha presnetat una nova proposta que consistiria en reduïr l’alçada dels murs i posar l’ascensor a un nivell més baix.
Sembla doncs que tot i no ser un projecte definitiu, va quedar clara l’eliminació d’una part del mur que tapa la basílica i la reducció dels altres, aixi com la renuncia a fer que l’ascensor arribi a nivell de l’emblemàtic edifici manresà, on s’hi accedirà a través d’una rampa.
Després d’aquesta nova reunió duta a terme el 29 d’abril de 2010, encara en faltaràn dues més per arribar a la onclusió final que acabarà de decidir com quedarà la façana de la nostra ciutat vista des de l’estació de RENFE.
Avui iniciem una altre de les funcions d’aquesta pàgina, informar-vos de diferents actes i iniciatives que es porten a terme des d’altres museus afins al nostre. Per ignaugurar aquest espai, és obligat parlar de la Magna Celebratio que el Museu de Badalona celebra des de ja fa 5 anys l’últim cap de setmana d’abril i que enguany coincideix amb els dies 23,24 i 25.
La Magna Celebratio ens proposa doncs un retorn a la Baetulo romana, amb tot de propostes per passar un cap de setmana a la romana: visites guiades per els punts d’interès arqueològic de la ciutat, com per exemple el conducte d’aigües i les restes del teatre, mostres d’oficis, com el tractament i els usos del cuir, de l’os ,escenes recreades per grups de reconstrucció històrica, tant vigunts de fora, com el grup propi del Museu de Badalona que amb molt d’interès i il·lusió, cada any ens ofereixen entre altres coses, formacions de legionaris romans, ben equipats amb les cotes de malla, el pilum el gladius…
Només ens resta, doncs, animar-vos novament a dedicar un cap de setmana a fer un viatge al passat d’una de les ciutats romanes més importants de la nostra terra.
*Per a més informació: http://magnacelebratio.cat
Ja ha sortit el nou número de la revista Q!
A vanda dels difrents punts on ja la podieu adquirir, no oblideu que en aquesta pàgina, a l’apartat La Revista, hi ha l’enllanç a tots els números en PDF.
El proper dijous dia 17 de desembre a 2/4 de 8 del vespre tindrà lloc al Museu Comarcal de Manresa una nova edició de Descobertes.
La peça que s’ha escollit en aquesta ocasió, és un conjunt de figuretes de pessebre, de fusta, que daten de principis del segle XX. Francesc Villegas, del Grup Pessebrístic de Manresa, ens explicarà la història i curiositats d’aquestes figuretes.
Dins del mateix acte, es presentaran la Nadala que l’Associació per al Museu Comarcal de Manresa ha editat enguany i el nou número, el 15, de la revista d’art i patrimoni Q.

Us hi esperem a tots!!! Fins dijous!
El diumenge 18 d’octubre, el Cente d’estudis del Bages va organitar una sortida per dor a conéixer el camí que en època romana portava a Manresa des de la Torre del Breny, a càrrec dels arqueòlegs Jordi Piñero i Ramón Serra. Aquest, segrament venia de Martorell on hauria enllaçat amb el ramal de la Via Augusta que hi passava. Els orígens d’aquest, podrien ser segurament en èpoa ibèrica o fins i tot en moments anteriors.
L’excursió va començar a la Torre del Breny, a Sant Vicens e Castellet. Es tracta d’un anticmonumet funerari, romà, segurament dedicat als propietaris de la propera vil·la romana de Boades (la més important del Bages) i que estava situat just al costat d’una via de comuicació. Va ser doncs el punt ideal per començar el recorregut, oservant l’entorn: la proximitat dela confluència dels rius Llobregat i Cardener, els elements toogràfics que van condicionar el traçat del camí i també per gudir d’un paissatgeesplèndid i a lhora mo desconegut.
Des d’aquí, en cotxe envam desplaçar fins a l’altre vnda del riu Lloregat, on hi ha el mas de Can Font de Cirrencs. En aquest punt e conserven diverses traces del camí, encara enforça bon estat.
Fet aix`i ja per concloure l’excursió, vam visitar el mas, que segons diversos indicis, podra haver estat amb molta seguretat una antiga vil·la romana de característiques semblants a la de Boades. La planta del mas que podem veure avui en dia revela una estructura molt complexa, possiblement per que murs més antics sobre els qual es fonamenta, en condicionen l’estructura.
Des de Can Font de Cirerencs, el camí continuava en direcció a Manresa per la zona dels Comptals, on la torre del maeix nom en defensava el traçat.

El passat dijous 15 d’octubre es va realitzar la conferència titolada “El procés d’iberitació a la vall del Llobregat”, dins el marc de la derrera Descobera.
En el transcurs de la conferència es van donar algunes de les claus que podrien explicar com i perquè en un moment tant primarenc com el segle V aC, arribaven a punts com Manresa, Solsona o Cardona, entre altres, peces ceràmiques vingudes de Grècia. Un dels motius més destacats va ser el comerç de la sal de Cardona, que s’explotari des del neolític aproxiadament i que ven aviat desenvlupa un fort teixit comercial, que tindria el seu moment de màxim esplendor en època ibèrica.
Jose Andrés Martín en el moment de fer la conferència.
El proper dijous dia 15 d’octubre a les 20:00 es farà, a l’aula del MCM, una xerrada que complementarà la darrera Descoberta, que va consistir en la presentació d’una peça de ceràmica grega del segle V aC, amb una inscripció en caràcters ibèrics.
La conferència anirà a càrrec de José Andrés Martín, llicenciat en Antropologia i que en aquests moments està fent el Màster d’Arqueologia Clàssica a l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC). La seva tesina tracta precisament d’un tema que ens és molt proper, la iberització de les conques dels rius Cardener i Llobregat.
L’objectiu d’aquest acte no és només complementar la Descoberta, que va tenir lloc en el marc dels actes de Festa Major, sinó que ens serveix de pretext per aportar una mica de llum en un moment molt poc conegut i a l’hora molt important de la nostra història.


L’Associació per al Museu Comarcal de Manresa es va fundar per col·laborar amb l’actuació del Museu i millorar-la. L’Associació, que vol afavorir la implicació social del museu, produeix activitats pròpies en el marc de la difusió i l’acció a l’entorn de l’art i la història.