MCM

Artistes del Bages

CORONAS PUEYO, Martín
< Tornar

NAIXEMENT
10 de novembre de 1862 - Osca

DEFUNCIÓ
18 de setembre de 1928 - Saragossa

RESIDÈNCIA
Va viure molts anys a Manresa

TÈCNIQUES
Pintura

BIOGRAFIA
Jesuïta. Als setze anys ja era mestre. Estudis de pintura a l'Institut Provincial d'Osca, i al Col·legi Sant Salvador de Saragossa, amb el germà Gallés. Hi ha unes 120 obres seves escampades per l'estat espanyol i l'estranger. Obres a la Cova de Sant Ignasi, on va projectar i dirigir la galeria d'accés a la Coveta. Projectà el nou altar major de l'anterior capella del Rapte de Sant Ignasi (per a la qual pintà un quadre d'aquest sant), inaugurada el 1908. Dibuixà l'escut amb el Sagrat Cor per a l'Exposició General Manresana de 1901, la custòdia del santuari de la Mare de Déu de Lurdes de la Nou estrenada el 1917, la cúpula de l'altar major de l'antiga església de Sant Ignasi, vidrieres sobre tres èpoques de la vida del sant a l'accés a la Coveta, tres quadres sobre la fundació de la santa Cova, estendard del Sagrat Cor destinat a Gandia (València)... El 1922 projectà el panteó de la família Jorba (execuctat per l'esculor Carles Fotats). Alguns títols d'obres seves: "Sant Ignasi fent exercicis" (Santa Cova), "Sant Ignasi de Loiola" (Col·legi Sant Estanislau de Màlaga), "Sant Ignasi rep el duc de Gandia" , "Sant Francesc Xavier", "Santa Caterina de Siena davant del Senat de Florència" (església beateri de Vic), "Jesús predicant a la joventut" (tapís a Girona), "Sant Ignasi acomiadant-se dels manresans", etc. La seva darrera obra fou per a l'església dels jesuïtes de València.  

BIBLIOGRAFIA
Art a Manresa (segles XIX i XX) - (crítica de Joan Vilaró, fotos (quadre i relleu); Revista Ilustrada Jorba (gener i juliol de 1910; juny 1917). Revista Il·lustrada Jorba - any XX - num 230, pag. 202-208 - novembre de 1928

Si voleu fer una correcció de les dades que aparèixen en aquesta fitxa, teniu un suggeriment, o bé voleu fer una aportació o un comentari, ompliu aquest formulari.

* Camps obligatoris

*
*
*
 
Accepto les condicions establertes en l’apartat Privacitat
 
Ajuntament de Manresa
Fons europeu de desenvolupament regional
© 2009 Museu Comarcal de Manresa. Tots els drets reservats.
Informació  |  Crèdits