MCM

Artistes del Bages

CUIXART BARJAU, Francesc
< Tornar

NAIXEMENT
1875 - Berga (Berguedà)

DEFUNCIÓ
1931 - Manresa

RESIDÈNCIA
Manresa

TÈCNIQUES
Pintura, dibuix.

BIOGRAFIA
Professor d'art. Als 16 anys va estudiar amb Francesc Morell. Després a Llotja (Barcelona). Com a final dels seus estudis al costat de Lorenzale, a Barcelona, va pintar "La crema del paper segellat", valuós quadre que es conserva a l'ajuntament de Manresa. Durant vint anys va ser professor de l'Escola d'Arts i Oficis de Manresa. Va tenir com a alumne Josep Mestres Cabanes. En Joan Jorba Rius li va encomanar el projecte de la Reforma o nova perspectiva de l'entrada a Manresa. Va dissenyar la Medalla Commemorativa de la Batalla del Bruc (juny de 1908) i el segell adoptat per la Caixa d'Estalvis de Manresa. És autor d'alguns dels retrats que figuren a la galeria de Manresans Il·lustres. Va fer innombrables dibuixos de l'estil d'Alexandre de Riquer per a diplomes i estendards. Va il·lustrar el text pastoral del bisbe Torres i Bages "Dad a Dios lo que es de Dios y al César lo que es del César", i altres revistes de final i principi de segle, i la pintura s'inscriu en un academicisme formal. Va pintar diversos olis per a l'interior de la Seu, i un tapís titulat "Sant Jordi". Va fer projectes i esbossos per a la decoració exterior i entrada principal de la Seu, anomenat la Reforma, i "Visió" per a la plaça de Sant Domènec. També per a la Seu, va restaurar les imatges dels apòstols. Va copiar deu quadres de la masia Les Farreres, sobre la batalla del Bruc, destinats al Museu de Manresa. També és d'ell el quadre "Sant Joan batejant" per al bisbe manresà Dr. Comes, i "El rei don Jaume entrant a València" per a la Casa Jorba. Dibuixant d'excepció, va il·lustrar nombrosos pergamins, diplomes, targetes i programes. Va projectar la senyera de l'Orfeó Manresà, estrenada el 1903 al Conservatori, la de l'Esbart Manresà de Dansaires, i les ensenyes de l'Orfeó Manresà, Centre de Dependents, Centre Excursionista de la Comarca de Bages i Foment de la Sardana. Deia sobre ell en Vilaró: "Els seus paisatges ens evoquen els millors moments de l'escola holandesa" (Art a Manresa s. XIX i XX). En les obres domina el tema vegetal en infinitat de varietat de formes. Va ser un dels principals membres de la Lliga Regional, ja desapareguda el 1931.

PREMIS
Va obtenir la medalla d'or a l'Exposició General Manresana de 1901.

BIBLIOGRAFIA
Art a Manresa (segles XIX i XX) (article i crítica de Vilaró i foto quadre). Revista Il·lustrada Jorba, de gener de 1910, març de 1911, setembre 1928, març de 1931 (núm. 258 - pàg. 117-122). Diccionari Ràfols, Periódico de Manresa 11-9-1962. La llanterna  núm. 36 - 5-8-1899 (setmanari manresà). Gran Enciclopèdia Catalana.

Si voleu fer una correcció de les dades que aparèixen en aquesta fitxa, teniu un suggeriment, o bé voleu fer una aportació o un comentari, ompliu aquest formulari.

* Camps obligatoris

*
*
*
 
Accepto les condicions establertes en l’apartat Privacitat
 
Ajuntament de Manresa
Fons europeu de desenvolupament regional
© 2009 Museu Comarcal de Manresa. Tots els drets reservats.
Informació  |  Crèdits